Vijf kasten voor Deurali Nepal

nepal kastIn oktober 2015 zijn Sjoukje Lania, Agnes Kruiper en Rennie Fopma afgereisd naar Nepal. De reis heeft vanwege de aardbeving in april 2015 enige tijd op losse groeven gestaan. Vraag was of lokale timmerlieden niet bezig zouden moeten zijn met herstel van huizen in plaats van met het maken van boekenkasten. Doorslaggevend waren echter de gedachten dat de kinderen na het mogelijk na de aardbeving opgedane trauma zeer gebaat zijn bij het plezier dat lezen hen kan bieden en de sterke wens van onze contactpersonen daar om de bibliotheek te realiseren.

Het verblijf in Kathmandu ging gepaard met grote uitdagingen: vanwege Dashain (Nepalees festival waarbij mensen van heinde en ver hun familie bezoeken) waren winkels gesloten en moesten er diverse hobbels worden genomen. Zorgelijker echter, met name voor de lokale bevolking, was de boycot van India waardoor invoer van brandstof, medicijnen, levensmiddelen e.d. naar Nepal zo goed als nihil was. Mede dankzij inzet, bereidheid en doorzettingsvermogen van verschillende mensen, kon na een week van voorbereidingen in Kathmandu per volgeladen jeep met een paar liter verf, 490 boeken en 350 tasjes de tocht naar het Gorkhadistrict (waar zich het epicentrum van de beving van april bevond) worden ondernomen.

team nepal

Aangekomen in Deurali bleken nog slechts enkele gebouwen op het schoolterrein te staan; de rest was volledig verwoest door de aardbeving. De kinderen kregen les in noodgebouwen daar geplaatst door samenwerkende hulporganisaties. Wij namen onze intrek in één van de lokalen die geen schade had opgelopen. Vrijwel direct bleek de eerdere hoofdmeester te zijn opgevolgd door een nieuwe, de vooruit gestuurde informatie ‘verdwenen’ te zijn en moest het gehele concept van My Book Buddy opnieuw worden uitgelegd. Ook bleek er nog geen enkele kast klaar… In actie dus!

Stap voor stap, dag voor dag en kast voor kast kwamen we steeds verder. Kasten verven, boeken labelen en stempelen tussen zeer nieuwsgierige kinderen die de boeken soms bijna opvraten! De uitleg aan het docententeam vond plaats aan de hand van geprinte bladen in het Engels en in Nepalees (met dank aan Google translate wiens kromme vertaling regelmatig tot gegiechel onder de leerkrachten leidde) die daarna aan een waslijntje werden gehangen.

Het weer dreigde roet in het eten te gooien bij de kick off van het project op de vrijdag, Kinderen met tasjes nepaldie door het docententeam was gekozen als My Book Buddy-dag. Maar bleek ons uiteindelijk goed gezind. Er werd gespeecht, een lint doorgeknipt, er werden handtekeningen gezet en diezelfde dag mochten de leerlingen tot hun groot enthousiasme hun eerste MBB-boek uitzoeken. Trots ‘behangen’ met het tasje met daarin een boek, pen en boekenlegger verlieten ze die middag hun school op weg naar huis.

Dit smaakt naar meer! Ook bij een lerares afkomstig uit het buurdorp Padrung met ook een school en bij de hoofdmeester van Balowa: of we My Book Buddy volgend jaar naar de scholen daar willen brengen? Dat willen we!

 

Tags: ,

Geen reacties gevonden.

Reageer