Mijn eerste woordenboek voor vluchtelingkinderen in Nederland

woordenboek1woordenboek12woordenboek10


My Book Buddy zet zich in voor leesbevordering voor kinderen, daar waar dit nodig is. Zowel in ontwikkelingslanden als in Nederland.

En daarom bezorgt My Book Buddy in samenwerking met Prisma van Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum vlak voor kerstmis vluchtelingenkinderen een persoonlijk cadeau dat bestaat uit een prentenwoordenboek Nederlands en een werkschriftje met opdrachten en vertalingen in Engels en Arabisch.

In dit kleurrijke woordenboek kunnen kinderen, zodra ze kunnen lezen, zelfstandig iets opzoeken. Ze kunnen er de uitleg in vinden van 2000 basiswoorden die speciaal zijn geselecteerd voor kinderen in de basisschoolleeftijd. De woorden zijn gegroepeerd in thema’s die te maken hebben met hun dagelijks leven, met school en met de wereld om ons heen. Elk hoofdstuk opent met een verzamelillustratie die gebruikt kan worden om de woordenschat te testen. Op de linkerpagina’s is de betekenis van de woorden in heldere, kleurige plaatjes gevangen, op de rechterpagina’s staat de uitleg in eenvoudige taal, samen met een voorbeeldzinnetje.

My Book Buddy maakte eind juni de balans op van het leesproject voor vluchtelingen kinderen in Nederland. Ruim 8000 kinderen ontvingen een eigen beeldwoordenboek pakket waarmee ze de basis kunnen leggen voor de Nederlandse taal. 120 Boekenkasten met voorgeselecteerde boeken staan op de AZC locaties zodat ze kunnen starten met lezen. Uit de vele reacties kunnen we de conclusie trekken dat het een geslaagd project is en voorziet in een behoefte.

My Book Buddy dankt alle betrokkenen die dit mogelijk hebben gemaakt.

7 reacties