Jacques Vriens ambassadeur van My Book Buddy

Jaques Vriens

Jaques Vriens

Jacques Vriens (1942) is een van de bekendste en succesvolste auteurs van kinderboeken in Nederland. Jacques is onder andere bekend van de inmiddels verfilmde boeken “Achtste Groepers Huilen niet” en “Tien Torens Diep”

 

 

Interview

Bijna vijfentwintig jaar stond ik voor de klas. Ik ben in die tijd ook heel lang directeur van een basisschool geweest. Lezen, en dan vooral het plezier in lezen, was altijd een ‘speerpunt’ bij ons op school. Lezen is niet alleen belangrijk voor de verbeelding en de fantasie -wat is er heerlijker dan wegduiken in een boek en je eigen film af te spelen- maar het is ook van grote invloed op de prestaties van kinderen. Kinderen die moeite hebben met lezen (omdat ze nooit de kans hebben gekregen om te ontdekken hoe leuk lezen is), krijgen minder kansen. Ze moeten altijd weer die ‘leesdrempel’ over om bij kennis en inzicht te komen. Bij ons op school hadden we dan ook een uitstekende schoolbieb die regelmatig onder schooltijd open was, omdat je leesplezier alleen maar kunt bevorderen als boeken heel gemakkelijk bereikbaar zijn.

Daarom vind ik My Book Buddy een geweldig project. Het geeft kinderen de kans om te beginnen met het meest essentiële voor hun ontwikkeling: LEZEN! Elke groep die meedoet krijgt wekelijk een verrijdbare boekenkast in de klas met boeken in de eigen taal. En de vlag gaat uit als het ‘boekendag’ is op school, waardoor nog eens benadrukt wordt tegenover kinderen én hun ouders hoe belangrijk (plezier in) lezen is. En My Book Buddy is ook heel praktisch: kinderen krijgen een rugzakje om het boek mee naar huis te nemen; de boekenkasten worden gemaakt door de plaatselijke bevolking en de leerkrachten worden getraind  in ‘leesbevordering’.

Kortom: het is allemaal heel doelgericht en geen ‘strijkstok’.

Dankzij My Book Buddy worden boeken een maatje voor je hele leven! Daar wil ik graag ambassadeur voor zijn!

Geen reacties gevonden.

Reageer