My Book Buddy in Uganda

uganda

Masaka, Uganda, Februari 2014

In februari 2014 hebben we het My Book Buddy project gerealiseerd op de St. John Paul Mugwanya Complex School. Een day & boarding school in Masaka – Uganda.
Op ons verzoek had Apollo Katuusi, een vriend van ons in Oeganda, en tevens leerkracht, al een school geselecteerd voordat we naar Afrika vertrokken. We willen graag samenwerken met een schoolteam dat gemotiveerd is voor het project, dat lezen omarmt, en dat energie wil steken in een goede implementatie van het My Book Buddy project.
Zo’n school denken we te hebben gevonden in de St. Paul Mugwanya Complex Primary School.
Het is een ‘private school’ opgericht door de director Paul Mugwanya.
Tijdens het kennismakingsgesprek op de school, treffen we een bevlogen directeur aan, die gáát voor goed onderwijs dat verzorgd wordt door gemotiveerde leerkrachten, gáát voor degelijke schoolgebouwen en goed meubilair, én voor vernieuwing en ontwikkeling. Hij grijpt dan ook deze kans om een boost te geven aan leesbevordering en leesplezier, met beide handen aan.

Schets van de school.
De school telt op dit moment 633 leerlingen, en breidt zich nog steeds uit. De jongste kinderen vanaf 3 jaar, zitten in de nursery, die bestaat uit een babyclass en upperclass. Daarna volgen de primary classes, van P1 tot en met P7. Rond de 400 leerlingen zijn intern, vanaf P5 is dit verplicht. De kinderen, evenals de leerkrachten, verblijven telkens voor een periode van drie maanden, een ‘term’, op school. ( een schooljaar bestaat uit drie ‘terms’). Op het schoolterrein zijn dan ook gebouwen met grote slaapzalen te vinden, en volop ruimte om te spelen. Er is zelfs een speeltuin met schommels, een wip en een glijbaan.
De lessen beginnen ‘s morgens al vroeg, om 7.30 uur, en gaan in de middag door tot na vieren. Tussen de middag lunchen de kinderen op school, de keuken zorgt voor een gevarieerde maaltijd, dus niet altijd ‘posho and beans’. (voor ouders hangt hier wel een prijskaartje aan, zij betalen de lunch, naast de ’schoolfees’, het schooluniform en de kosten voor het ‘boarden’ vanaf P5).
Voor de leerlingen in P5, P6 en P7, zijn er ook ’s avonds nog lessen van 19.00 tot 21.00 uur!
Na de lunch, die duurt van 13.00 tot 14.00 uur, is het voor de kleintjes in de babyclass tijd om uit te rusten. Ze zitten dan op hun stoeltjes aan tafel, met hun hoofd op de armen, en slápen!
Voor de jongste kinderen is het Luganda de taal waar in les wordt gegeven. Zeker vanaf P2 is alles Engels wat de klok slaat.
In geen enkele klas hebben de kinderen eigen boeken, laat staan een leesboek (‘storybook’).
My Book Buddy heeft dus veel toe te voegen!

Het verloop van het My Book Buddy project.
Met de directeur en de onderdirecteur spreken we de inhoud van het Mybookbuddy-programma door; de boekenkasten die in elk lokaal komen te staan, gevuld met boeken, het uitleensysteem, de functie van de boekenleggers, de helderblauwe Mybookbuddy tassen (voor ieder kind een exemplaar) waarin het boek van die week wordt bewaard, en de Mybookbuddy vlag, die gehesen wordt in de top van de vlaggenmast, als het Mybookbuddy-ruildag is.
Paul Mugwanya vindt het geweldig dat er voor elk kind een eigen boekentas is, en iedere week weer een ander boek om te lezen. De onderdirecteur vertelt dat ‘reading ánd understanding’ het zwakke punt is in het onderwijs in Oeganda. Men is er steeds naar op zoek, hoe dit te verbeteren. Daarom is men ook zo geïnteresseerd in de werkwijze van Mybookbuddy, en wat het kan bijdragen aan het bevorderen van tekstbegrip.
Centraal staat het stimuleren van leesplezier van kinderen. En wanneer kinderen gretige lezers zijn, draagt dit uiteraard bij aan een grotere woordenschat, en een verbetering van het begrijpend lezen.
Het My Book Buddy project kent een ‘launch-party’, op feestelijke wijze wordt het programma gelanceerd. Samen overleggen we over de organisatie er van, en wat er allemaal nog moet gebeuren voordat het zo ver is. Vanuit Nederland heeft Cathy Spierenburg ons een aantal materialen meegegeven. Zo is er een Mybookbuddy stempel met stempelkussen, zodat alle boeken voorzien kunnen worden van het Mybookbuddy logo. Er zijn feestvlaggetjes met hetzelfde logo er op, en er is een mooie Mybookbuddy vlag. Op de vaste boekruildag moet deze vlag in top! Voor de kinderen het herkenningsteken ‘ik mag weer een nieuw boek uitzoeken!’. Paul Mugwanya belooft ons alle boeken te laten stempelen, en een vlaggenmast te laten maken. Tenslotte is er het Mybookbuddy contract. Hierop verklaart de school (directie, leerkrachten, vertegenwoordigers van zowel van ouders als leerlingen) dat men kennis heeft genomen van de werkwijze van het Mybookbuddy programma, en dat er in de praktijk ook zo mee gewerkt gaat worden. Dit contract zal, ondertekend en wel, ons overhandigd worden tijdens de feestelijke start van het programma. We gaan nog een workshop verzorgen voor alle teachers over de inhoud van My Book Buddy; hoe kunnen leerkrachten er in hun lessen aandacht aan kunnen besteden, welke activiteiten rond boeken zijn er met als doel de taalontwikkeling van de kinderen te stimuleren, en hoe kunnen ouders in het project meegenomen worden. Om de workshop goed aan te laten sluiten bij de wijze waarop leerkrachten inhoud geven aan het onderwijs, willen we graag ‘een kijkje in de keuken’ van iedere klas nemen. Paul Mugwanya verzekert ons dat we meer dan welkom zijn! Dinsdagmiddag 18 februari 2014 is het moment waarop My Book Buddy van start gaat op de St. Paul Mugwanya School in Masaka, Uganda!

De timmerman en de Mybookbuddy-kasten.
Voordat wij naar Oeganda vertrokken hadden we Apollo al de werktekening van een Mybookbuddy-boekenkast toegestuurd. Apollo heeft ondertussen veel voorwerk gedaan; een goede timmerman uitgezocht, onderhandeld over de prijs van een boekenkast, en geregeld dat er alvast een voorbeeldmodel wordt gemaakt.
Als we bij het huisje en de werkplaats van de timmerman aankomen, staat de kast al in volle glorie te drogen in de warme Afrikaanse zon. En, de kast ziet er geweldig uit! Precies kloppend volgens de werktekening, en heel nauwkeurig afgewerkt. Een staaltje vakmanschap!
Dan krijgt de timmerman even wat te verwerken; omdat de St. Paul Mugwanya School een grote school is, hebben we 8 boekenkasten nodig! En ze moeten ook nog eens geverfd worden in de Mybookbuddy kleuren. Als klap op de vuurpijl moeten ze over een week klaar zijn, vóór de Mybookbuddy launch-party! De timmerman besluit er een mannetje bij in te schakelen, en belooft ons dat de kasten op tijd geleverd kunnen worden.

De My book buddy boeken en tassen.
Tijdens de workshop delen we de infomapjes uit die Cathy Spierenburg, de ‘founder’ van My Book Buddy, zo mooi heeft samengesteld. Alles zit er in; uitleg over de werkwijze van My Book Buddy, met illustraties, een (voorbeeld)formulier waarop de uitleen geregistreerd kan worden, de boekenlegger die kind én leerkracht een overzicht geeft van welke boeken gelezen zijn, labels om op de boeken te plakken, en een Mybookbuddy pen.
De boeken die bij het project horen worden geleverd door een firma in Kampala, de hoofdstad van Oeganda. De planning loopt op rolletjes, waar we erg blij mee zijn, zodat aan het eind van de workshops de dozen met boeken naar binnen gedragen kunnen worden.
De leerkrachten zijn super enthousiast, en bekijken gretig de inhoud van de dozen.
De tassen voor alle kinderen worden iets later geleverd, door een bedrijf uit Kenia. We kunnen al wel een voorbeeld model laten zien, gemaakt van sterke kunststof, in helderblauwe kleur met het witte Mybookbuddy logo er op.

Feestelijke start van My Book Buddy.
En dan is het zo ver, de launch-party van My Book Buddy! Om de feestvreugde nog verder te vergroten nemen we Kalungi, een muziek- en dansleraar mee. Hij zal met de kinderen gaan zingen en dansen.
We worden hartelijk begroet, de feestvlaggetjes hangen er, en de Mybookbuddy-vlag wappert in de top van de nieuwe vlaggenmast. De 8 kleurige Mybookbuddy-kasten die we die ochtend afgeleverd hebben bij de school, en waarvan de verf nog maar net gedroogd is, staan op een verhoging opgesteld. Alle 633 kinderen staan al keurig in rijen te wachten op wat komen gaat. En net als de directeur met zijn verhaal voor de leerlingen wil beginnen, wervelt er een windhoos langs de rijen kinderen, die een kolom van rood zand opzuigt. De kinderen stuiven uit elkaar. Als de windhoos is ‘weg gewerveld’, zoeken de kinderen hun eigen plekje weer op. Ons wordt verteld dat volgens de traditionele uitleg van dit natuurverschijnsel, de geesten nieuwsgierig zijn geworden naar wat er voorvalt, en daarom een kijkje komen nemen! Wat My Book Buddy al niet teweeg brengt……!
Paul Mugwanya vertelt de kinderen in het kort wat ze gaan beleven met Mybookbuddy. Wij bedanken iedereen die met ons heeft samen gewerkt om het programma te implementeren op St. Paul Mugwanya Complex School. Iedereen zingt het Oegandese volkslied, de kinderen zingen het schoollied. En dan is het tijd voor de ceremonie rond de kasten. Om beurten komen van iedere klas een aantal kinderen naar voren die samen hun Mybookbuddy-kast naar hun klas dragen. Dit gaat met veel gejoel en gelach gepaard. Schitterend om te zien!
Vervolgens heeft men een muzikale verrassing voor ons. De oudste meisjes dansen een traditionele dans, de ‘dans voor de koning’, en worden daarbij begeleid door een groep jongens die de djembe en andere trommels bespelen. Het swingt de pan uit, hier worden we echt helemaal blij van!
We blijven in muzikale sferen, want nu is Kalungi aan de beurt. Hij heeft zijn gitaar bij zich en zingt met de kinderen de voor hen bekende liedjes. Een groot succes, de kinderen zijn door het dolle heen. Kalungi doet vervolgens enkele pogingen om hen een aantal danspassen aan te leren, maar hij krijgt er letterlijk de ruimte niet voor. Ze verdringen zich om hem heen als fans om een popster!
Ondertussen is de launch-party al ruim twee uur aan de gang, en aan alles komt een eind, daarom roepen de directeur en teachers de kinderen tot de orde.
Bijzonder om te zien hoe stil en aandachtig de kinderen opeens weer zijn als Paul Mugwanya in een dankgebed God dankt voor de kansen die de kinderen krijgen via My Book Buddy.
Een mooi besluit van een geweldige middag! En een goede start van een prachtig programma:
My Book Buddy !

Bredevoort, 26 februari 2014
Apollo Katuusi
Jacques Groefsema
Anja Lammers

Geen reacties gevonden.

Reageer